Meervoudige onverzadigde vetzuren
In de jaren '80 van de vorige eeuw ontdekten wetenschappers dat de Eskimo's aanzienlijk minder last hadden van hart- en vaatziekten dan de gemiddelde Noord-Amerikaanse bevolking. Dit was heel opmerkelijk, gezien het feit dat de Eskimo's vaak rookten, nauwelijks groenten aten en veel te dik waren. Er werd gedacht aan erfelijke factoren, maar onderzoek wees uit dat het lag aan het eten van olierijke vis. Deze vis bevat dus onverzadigde vetzuren en hieruit werd ook weer HDL verkregen. HDL staat beter bekend als 'het goede cholesterol'.
Invloeden Omega-3 vetzuren
De meervoudige onverzadigde vetzuren zoals Omega-3 is in staat de eigenschappen van de celmembranen te beïnvloeden doordat het zelf een structurele bouwsteen vormt voor deze membranen. Een hoge waarde van Omega-3 in het lichaam betekent automatisch sterke lichaamscellen. Dit leidt dus ook weer direct tot een hogere weerstand van het lichaam en een sterk immuunsysteem.
Van celmembranen naar de hersenen
Meervoudige onverzadigde vetzuren kunnen de eigenschappen van celmembranen bepalen, is Omega-3 in staat om de cellen van de bloedvaten te verwijden en zo ook de bloeddruk te verlagen. Hierdoor hoeft het hart minder hard te pompen en doordat er minder kracht staat op de bloedvaten kunnen ook de bloedvaten in het hoofd beter werken. Dit leidt dus weer tot een betere werking van de hersenen.
Verlaag uw cholesterolspiegel
Door een verwijding van de bloedvaten, een betere bloeddruk en ook een regelmatigere hartslag wordt de cholesterolspiegel verbeterd. Een verbeterde cholesterolspiegel leidt er ook weer toe dat vetten in het lichaam beter afgebroken kunnen worden. Een betere afbraak van vetten heeft weer tot gevolg dat Omega-3 ook nog eens positieve effecten heeft op het gewicht.